Duna Autó Lízing - GYIK

Gyakori kérdések a Rapid Rent Autó Kft. szolgáltatásairól, valamint a tartós bérletről, flottakezelésről

 VAN-E A KÜLÖNBSÉG AZ OPERATÍV LÍZING ÉS A TARTÓS BÉRLET KÖZÖTT?

A két fogalom ugyanazt jelenti. Az operatív lízing a gyakorlatban egy bérleti konstrukció, hiszen a bérbeadó a tulajdonában lévő eszköz - esetünkben gépjármű - használatát adott időtartamra bérleti díj fejében átengedi bérbevevőnek. Ez a finanszírozási forma leggyakrabban gépjármű kezelési szolgáltatással van összekötve

MENNYI LEHET A FUTAMIDŐ ÉS A FUTÁSTELJESÍTMÉNY?

A Rapid Rent Autó Kft.-nél a minimális futamidő 1 év, a maximális 5 év. A futásteljesítménynek elvben nincsenek korlátai, de az átlagosnál jelentősebb magasabb futás esetében (50.000 km / év felett), egyedileg vizsgáljuk az ügyletet. A megfelelő paraméterek kiválasztásában szerepet játszik a használat jellege, a cég car policy előírásai, az adott gépjármű garanciális feltételei, másodpiaci keresettsége, és még több tényező. Amennyiben tanácsra van szükséges, forduljon hozzánk bizalommal!

MIT JELENT A KEZDŐ BÉRLETI DÍJ?

A kezdő bérleti díj, vagy önerő egy emelt - havi bérleti díjaknál magasabb - összegű első bérleti díjat jelent, melyet bérbeevőnek kell megfizetnie a szerződés kezdetén. Az önerő befizetésével csökken a finanszírozott összeg, így a havi bérleti díjak. Az önerő előírása, illetve mértéke függ az ügylettől, illetve az ügyfél hitelképesség vizsgálatának eredményétől. Természetesen bérbevevő is dönthet önerő mértékéről. Hasonlóan a havi díjakhoz, a kezdő, emelt összegű bérleti díj is leírható költségként, ÁFA tartalma a jogszabályi előírásokkal összhangban visszaigényelhető. Az önerő nem minősül kauciónak.

MIT JELENT A MARADVÁNYÉRTÉK?

A maradványérték a bérleti futamidő lejáratának időpontjára becsült gépjármű értéket jelent. Meghatározásában számos tényező kap szerepet: futamidő, futásteljesítmény, a gépjármű típusa, felszereltsége, másodpiaci keresettsége, várható piaci trendek, stb.. A maradványérték nem egy utolsó részlet, bérlő részről nem kerül megfizetésre.

FUTAMIDŐ VÉGÉN VAN-E MARADVÁNYÉRTÉK ELSZÁMOLÁS?

Alapesetben nincs, ugyanis a Rapid Rent Autó Kft. garantált maradványértéket biztosít, átvállalva ezt a kockázatot bérbevevőtől. Amennyiben a bérleti szerződés a meghatározott futamidő és futásteljesítmény elérésével szűnik meg, úgy a maradványértéken nincs elszámolás. Ez alól csak azok az esetek jelenthetnek kivételt, amikor az elszámolás a gépjármű nem rendeltetésszerű, vagy szerződésszerű használatából, vagy nem megfelelő esztétikai, műszaki állapotából adódnak.

A piacon több cég kínál elszámolásos maradványértékkel finanszírozást. Ennek lehet eredménye egy alacsonyabb havi bérleti díj, viszont óriási mértékben megnő bérbevevő kockázata, hiszen a futamidő végén akár milliós nagyságrendű összeget kell elszámolásként fizetnie.

A gépjárművet bérbeadó a bérleti szerződés lejártával harmadik személynek értékesíti piaci értéken.

MILYEN MÉRETŰ FLOTTÁRA, HÁNY DARAB GÉPJÁRMŰRE LEHET BÉRLETI SZERZŐDÉST KÖTNI?

Nincs korlátozva, akár egy gépjárműre is.

MILYEN DOKUMENTUMOK SZÜKSÉGESEK A HITELVIZSGÁLATHOZ?

A hitelvizsgálathoz szükséges dokumentumok:

  • elfogadott bérleti ajánlat
  • 15 napnál nem régebbi NAV tételes, adónemes folyószámla kivonat
  • aláírási címpéldány
  • aktuális főkönyvi kivonat

LEHET-E HOSSZABBÍTANI A BÉRLETI SZERZŐDÉST?

Amennyiben ügyfelünknek igénye van a szerződések hosszabbítása, úgy arra van lehetőség az esetek többségében. Az ilyen jellegű kéréseknél egyedileg kell vizsgálni az ügyletet, több tényezőt figyelembe véve. Hosszabbítás esetén új bérleti kalkuláció készül, hiszen több alapvető elem módosul: futamidő, futásteljesítmény, maradványérték, tőke.

KÖTHET-E MAGÁNSZEMÉLY TARTÓS BÉRLETI SZERZŐDÉST?

A tartós bérlet elsősorban a vállalkozások számára nyújt előnyöket, magánszemélyekkel csak speciális esetben tudunk bérleti szerződést kötni: meglévő bérlő cégünk alkalmazásában lévő magánszemélyekkel, a bérlő cég kezesség vállalása mellett, csak korlátozott feltételekkel és gépjárművekre. A részletekről érdeklődjön munkatársainknál.

LEHET-E HASZNÁLT GÉPJÁRMŰRE BÉRLETI SZERZŐDÉST KÖTNI?

Alapvető feltétel, hogy a használt autót bérbeadó kizárólag ÁFA-s számlával tudja megvásárolni. Csak maximum pár hónapos, keveset (maximum 5.000 km.) futott, Magyarországon forgalomba helyezett, törzskönyvvel, forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkező gépjárművek finanszírozhatóak. Külföldi használt gépjárművek importjával, honosításával cégünk nem foglalkozik.

MIT JELENT A GAP BIZTOSÍTÁS?

A GAP egy mozaikszó, jelentése ?GuaranteedAssetProtection?, vagyis, Garantált Vagyontárgy Védelem. Megkötése általában gépjármű vásárláskor és / vagy finanszírozásakor ajánlottak, hogy megvédjék az ügyfeleket egy esetleges totálkár, lopáskár esetén fellépő pénzügyi veszteség ellen, vagy a finanszírozó - esetünkben Rapid Rent Kft., mint bérbeadó - felé fennálló tartozás kiegyenlítésénél.

A CASCO biztosítás mellé kötött GAP biztosítás totálkár vagy lopáskár esetén fedezetet nyújt a biztosító által kalkulált gépjármű (általános) piaci értéke és a finanszírozás alapján a káresemény időpontjában fennálló tartozás (könyv szerinti érték) különbségére.

MI A CAR POLICY?

Jelentése: belső cégautó szabályzat. Többnyire egy kézikönyv, mely adott vállalkozás használatában lévő gépjárművekkel kapcsolatos szabályzatokat, előírásokat foglalja össze. Útmutatást ad a gépjármű használóknak a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésekben: káresemények, tankolás, szervizelés, szabálysértés ügyintézés, stb.. Legfontosabb elemei a teljesség igénye nélkül: beszerezhető gépjárművek köre, értéke, elszámolásokkal kapcsolatos tudnivalók, biztosítások, önrész átvállalás, futamidő / futásteljesítmény, elérhető szolgáltatások és szolgáltatók, stb..

Egy jól elkészített car policy révén jelentős költségmegtakarítás és hatékonyság növelés érhető el, a használók érdekeltté tehetők a gondos használatban, értékmegőrzésben. A szabályzatot érdemes összhangba hozni a flottakezelési szerződéssel.

Ügyfeleink igénye alapján közreműködünk a car policy kialakításában, melyről Tanácsadás oldalunkon részletesen olvashat.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, tanácsra, információra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken!

© Rapid Rent Autó Kft. Minden jog fenntartva.
Védjegyoltalom, Szerzői jog: A Rapid Rent Kft. honlapján szereplő nevek, logók, grafikák, tájékoztatók és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok védjegyoltalom illetve szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen formában, akár részben, akár egészben történő, a saját személyes használatot meghaladó vagy attól eltérő célú felhasználása – így különösen annak tárolása, kinyomtatása, terjesztése, átruházása – csak a Rapid Rent Kft. előzetes írásbeli engedélyével lehetséges. A honlap oldalainak, adatainak, vagy egyéb elemeinek teljes vagy részleges másolása vagy bemutatása tilos, a jogosulatlan felhasználása törvénysértő.